Adventi óriás koszorú

Advent első vasárnapján Érsekújvár óriás adventi koszorúján ezéven is meggyújtották az első gyertyát.

Érsekújvár
Tovább
 
Komárom-Gúta kerékpárút
Komárom-Gúta kerékpárút
A „Komárom–Komárno-Kolárovo kerékpárút...
Régió
&nbap;
 
Médiaprojekt bemutató
A Médiaproject a PonsDanubii EGTC első elnyert pályázata. A projekt megvalósítása elősegíti a városok kulturális, turisztikai fejlődését, mivel nemcsak a határtérségben élők számára elérhető, hanem a világ bármely részéről, valamint összefogja a helyi televíziós csatornákat, és egy közös felületen erősíteni az információ- és hírcserét. A társulás hét tagja, – Észak és Dél-Komárom, Ógyalla, Gúta, Tata, Oroszlány és Kisbér – valamint Érsekújvár és Szőgyén összefogásával jött létre ez az izgalmas kezdeményezés.

Az Információval a határon át a Pons Danubii határtérségben (HUSK/1001/2.5.2/0019). kezdeményezés lényege, hogy a régió lakói 22 hónapon keresztül egy internetes televízión keresztül kapjanak több információt egymásról, ezzel is felszámolva a korábbi határokat. A webtelevízió rövid összeállításokban számolt be a különböző eseményekről és érdekességekről magyar és szlovák nyelven. Elsősorban kulturális és társadalmi jellegű témákat követve, de a webportál témái közt szerepelt a megújuló energiaforrások és egyben a klimatikus változások hatása az életre, a projekt felhívta a figyelmet a környezeti és természeti értékek megőrzésének fontosságára, környezettudatos gondolkodásmódra.

Az internetes televízió elérhető a www.ponsdanubii.eu honlapon, továbbá követhető a facebook felületen is (facebook.com/PonsDanubiiWebtv), hogy a híradásokat fokozatosan figyelemmel tudják követni az érdeklődők. A projekt lezárása után a Pons Danubii EGTC irodája biztosítja a weboldal fenntartását 5 éven keresztül.

Számtalan érdekes rendezvény gazdagítja a régió programját, így a Pons Danubii EGTC által irányított Média Iroda segített és segít abban, hogy az emberek jobban megismerjék a határon átnyúló régiót.
Médiaprojekt részletei
A Médiaprojekt megvalósítása 2013. január 1-jén kezdődött, és 22 hónapon keresztül zajlott. A Médiaprojekt első részeként egy saját webfelület készült el, amelyre a videó anyagok folyamatosan kerültek fel. A projektben részt vevő összes partner egyenlő arányú megjelenést kapott a főoldalon, ahol véletlenszerűen cserélődtek a városok legfrissebb videói. Az anyagok a legtöbb esetben feliratozva készültek, biztosítva a hozzáférést a szlovák és a magyar nézőknek egyaránt. Néhány esetben készült külön magyar és szlovák változat, azonban a kétnyelvűség minden elkészült kisfilm esetében megvalósult.

A projekt székhelye Észak-Komáromba került, mivel a régió központjában helyezkedik el, továbbá a kétnyelvű közlés miatt gördülékenyebben készülhettek a videók a kétnyelvű városban.

Az első hetekben felállt a komáromi Média Házban berendezett Média Iroda. Az iroda felszereltsége biztosította a szerkesztési munkák hátterét, továbbá lehetőségeket adott egyéb feladatok és találkozók megvalósítására. A más szerkesztőségek szomszédságában kialakított iroda garancia volt arra, hogy a PDTV is mindig naprakész információval rendelkezzen a régió eseményeiről. A PDTV stábja 4 főből állt össze, a magyar és a szlovák szerkesztőn túl egy projektmenedzser és egy rendszergazda-koordinátor végezte a munkáját. Érsekújvárban 1, Szőgyénben pedig további 2 személy vett részt a feladatok elvégzésében belső munkatársként. A projektmenedzserek havi rendszerességgel tartottak belső munkatalálkozókat, összesen 43 alkalommal.

A PDTV stábja hetente 5 új kétnyelvű műsort készített, amely a 22 hónapos működés során 440 videót és hozzávetőleg 4 000percnyi műsoridőt jelentett. A belső stáb munkáját egészítették ki a városi televíziók által készített filmek. Az egyes helyi adók összedolgozva heti 2 anyagot készítettek, ami eredménye 176 szerkesztett anyag lett több mint 1 700 pernyi műsoridőben.

Az anyagok egy központi szerverre kerültek, amely nem csupán arra szolgált, hogy a PDTV webtelevízió adásai frissüljenek, de a városi televíziók is felhasználhatták más stábok anyagait, bemutatva a szomszédos települések eseményeit.
Médiaprojekt statisztikák
9 település 9 városi televíziójának együttműködése a PonsDanubiiEGTC-vel
1 központi stáb, 7 belső alkalmazott
616 kétnyelvű műsor, közel 5 700 percnyi videóanyag
A weboldal látogatóinak a teljes száma cca. 650 ezer a projekt ideje alatt.

A projekt eredményei:
• 3 új webportál és e-tartalomfejlesztést,
• regionális hangtár és képtár,
• éves összefoglaló multimediális kiadványt,
• regionális kiadvány,
• a határon átnyúló együttműködést és információs kommunikációs technológiát népszerűsítő kampány.

A PDTV honlapja 2013 júniusában érte el a legnagyobb látogatói számot, ebben a hónapban közel 85 000 látogatója volt a honlapnak, napi átlagos 2 821 látogatóval.A videók jól terjedtek a közösségi hálókon is, elsősorban a facebookon keresztül rengeteg helyre eljutottak a szerkesztett anyagok.
A legnépszerűbb anyagok általában a kulturális programok ajánlói voltak, de a régió különlegességei is számos nézőt vonzottak. A legnagyobb látogatottsága egy olyan videónak volt, ami egy gútai kézműves sajtkészítőt mutat be, de az egyéb gasztronómiával kapcsolatos műsorok is széles körbe eljutottak.
Médiaprojekt kapcsolódási pontok
A videók elkészítésénél külön szempontként merült fel, hogy az anyagok közt legyenek hosszabb távon használatos összeállítások, amelyek nem feltétlenül egy aktuális hírre épülnek, hanem egy olyan értéket tárnak fel, amely jellemző a régióra. Ennek kapcsán születtek turisztikai és gasztronómiai jellegű bemutatófilmek, amelyek a későbbiekben más kezdeményezésben is hasznos segítséget jelentettek.

QR térkép

A régióban először készült el egy város QR térképe. Az újszerű lehetőség egy modern barangolásra hív Komárom belvárosában. A séta során 22 helyszínhez csatolt 22 QR kód segít a helyek megismerésében. Az okostelefonokkal könnyen feldolgozható kódok leolvasása után információk, képek és videók jelennek meg 3 nyelven.
A projekt részét alkotja a kódok elhelyezése az egyes épületeken. Az arra járók telefonjukkal a kódot leolvasva juthatnak információkhoz, többek között a PDTV által elkésztett kisfilmekhez.

Borászatok a régióban

Több szórólap készült a régióról a Pons Danubii gondozásában. Ezek közül az egyik a helyi borászatokat igyekszik bemutatni. A cél egy tömör kiadvány elkészítése volt 3 nyelven. Az adatok zsúfolása helyett újra a PDTV videói jöttek segítségül, QR kód segítségével tehetünk egy túrát az egyes borászatokban a PDTV kisfilmjein keresztül.
A kiadvány eljutott a fontosabb borfesztiválokra, így a PDTV filmjei újabb ezreket szólíthatott meg.